Tant el toc del rellotge com els avisos per al culte. De fet, silenciar este últim, la sentència manifesta que s’estaria vulnerant un dret constitucional, com és el de Llibertat Religiosa.
En una notícia donada per la radio Onda Naranja COPE i el diari Levante-EMV edició de La Safor, s’informa que les campanes de la Insigne Col·legiata de Gandia continuaran sonant. Després d’una denúncia de només dos veïns (l’única en més de 500 anys d’història), el jutjat ha sentenciat desestimar el contenciós administratiu imposat contra l’Ajuntament de Gandia.
Des de la Col·legiata de Gandia s’agraix el treball realitzat per l’Ajuntament, ja que després d’haver realitzat proves, adequant les hores del rellotge i haver fet una infinitat de millores, estos dos veïns i que no residixen al costat del Campanar de la Seu sinó a tres carrers del mateix, van decidir interposar una denúncia per fer silenciar les històriques campanes. Cal destacar que és l’Ajuntament, des de la seua posada en marxa al segle XV, qui manté el rellotge. La Col·legiata ho fa de les campanes per al culte. Culte i rellotge tenen campanes diverses, unes com les del rellotge, són mantingudes pel Consistori – com un bé públic i servei a la ciutadania – i altres són mantingudes per la pròpia Parròquia.
Els veïns del Centre Històric de Gandia no donaven crèdit a esta denúncia, ja que els residents i famílies de tota la vida del barri cèntric de la ciutat ducal, els agradava i agrada el so de les campanes, així ho han manifestat diversos testimonis durant el procés judicial i que recull la sentència. De fet, els que viuen al costat del campanar i molt més a prop que estos dos veïns, van manifestar la seua conformitat i el seu suport a este so habitual de la convivència i la vida al centre de Gandia. D’altra banda, el llavors Defensor del Poble i el president de l’Associació de veïns del Centre Històric, van manifestar en el procés que mai no han rebut cap denúncia i queixa sobre això. I l’Arxiver municipal va exposar que el campanar porta sonant des de la creació del primer temple. Es tenen notícies exactes des del segle XV i XVI.
És sabut que el campanar està ara en obres i les campanes no sonen per la seguretat dels obrers, però sí que ho faran en tota el seu esplendor quan s’acabe la restauració. De fet, des dels primers dies que van deixar de sonar a la nit, i ara, que no sonen tampoc durant el dia, la Col·legiata ha rebut nombroses queixes verbals de veïns que demanaven que pogueren tornar a sonar. Puix tots coincidixen que este so acompanya el somni i la vida del Centre Històric de Gandia.
Si vols recordar com sonen les campanes de la Col·legiata de Gandia, mira el vídeo següent. Conclòs el procés de restauració del campanar, les campanes tornaran a acompanyar la vida de la ciutat ducal, com ho han fet tota la vida, fins i tot abans que estigueren estosdos veïns (tal com reflectix la sentència).